Wat is BIM? En wat zijn de voordelen van BIM?

Misschien vraagt u zich af: wat is BIM? En wat heb ik eraan? BIM is de afkorting van Building Information Modelling. Het is een fantastisch concept dat het totale bouwproces veel efficiënter maakt. Bij Bos Engineering weten we dat uit ervaring. We zullen het u uitleggen.

De kern: één 3D-gebouwmodel

Kenmerkend voor BIM is dat er één digitaal gebouwmodel is dat alle informatie bevat voor de betrokken (onder)aannemers. Dat digitaal gebouwmodel is in feite een 3D-tekening. Dankzij BIM is dus de tijd voorbij dat de architect een tekening maakte, gevolgd door de aannemer, de fabrikant van prefab beton en de staalconstructeur. Door een gebouw één keer te tekenen, wordt er enorm bespaard in het bouwproces. Wel kunnen de verschillende partijen zelf hun informatie toevoegen aan dat ene digitale gebouwmodel. Wat daarbij meteen zichtbaar wordt, zijn complicaties. Staal dat voor een raam blijkt te staan. Uitsparingen die ontbreken in het beton. Hulpstaal dat nodig is om de beplating te monteren. Een bout die in de praktijk nooit bevestigd kan worden. Dat is een cruciaal voordeel van BIM! Wat u voorheen op de bouwplaats ontdekte, lost u nu al op in het 3D gebouwmodel. Een enorm winstpunt voor iedereen.

 

BIM ook voor kleine projecten

In onze visie is BIM de oplossing voor elk bouwproject. Groot of klein, complex of eenvoudig. Wij maken bijvoorbeeld BIM-modellen voor relatief eenvoudige bedrijfshallen en stallen. We tekenen niet alleen de hoofdconstructie voor de staalconstructeur, maar ook hulpstaal, gordingen, kanaalplaten, gevelbeplating, etc. Het resultaat? De staalconstructeur en alle andere toeleveranciers leveren elementen met de juiste detaillering. Alles past. De bouw verloopt veel sneller, zonder vertragingen door ad hoc oplossingen. Alle betrokken partijen werken efficiënter en met meer plezier. En de opdrachtgever is enthousiast over de kwaliteit van de bouwers. Het geheim? BIM. Toegepast door Bos Engineering…  bekijk onze projecten

  Maak een afspraak

Bekijk onze projecten